Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinden TÜBİTAK Destekli Yasadışı Haşhaş ve Kenevir ile Mücadele Projesi Başarıyla Tamamlandı.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Başayiğit yürütücülüğünde Prof. Dr. Yusuf Uçar, Prof. Dr. Burhan Kara ve Dr. Sinan Demir’in araştırıcı olarak yer aldığı Tübitak destekli projede uyuşturucuyla mücadele kapsamında yasadışı kenevir ve haşhaş ekili alanların uydular ile belirlenmesine yönelik bir yöntem geliştirilmiştir. Arazi ve tarla denemelerinin 2 yıl sürdüğü projede ayçiçeği ve mısır gibi çeşitli bitkilerin arasında gizlenen yada karışık olarak ekimi yapılan uyuşturucu bitkilerinin uydular ile tespit edilmesinde büyük başarı sağlanmıştır. Tamamen bilgisayar destekli bu yöntem ile binlerce hektarlık çok geniş alanların kısa sürede taranması, ulaşılamayan bölgelerde yetiştirilen ve hatta gizlenen yasadışı kenevirin belirlenmesini mümkün olmuştur. Proje çalışmasının bu konuda operasyon yapan polis ve jandarmanın işini kolaylaştırması ve başarısını artıracağı belirtilmiştir.

Yayın Tarihi: 6.12.2018