Isparta Valisi Aydın Baruş, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) bünyesinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) destekleriyle kurulan Gül ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Ürünleri Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı ile AR-GE ve fide üretim serasında incelemelerde bulundu.

ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal ve akademisyenlerin de eşlik ettiği incelemelerde Vali Baruş laboratuvarda ve uygulama serasında yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler aldı.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Gül ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜLAB) Müdürü Doç. Dr. Sabri Erbaş, “Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Gül ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen TR61/17/GPD/GTA/0001 nolu “Gül ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Ürünleri Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı” isimli proje kapsamında kurulan AR-GE ve Fide Üretim serası 5 farklı iklimi aynı anda oluşturabilecek otomasyon sistemine sahip olup, ulusal veya uluslararası birçok araştırmanın yapılmasına olanak sağlayacak niteliktedir. AR-GE serasında tıbbi ve aromatik bitki zengini Göller bölgesinde veya ülkemiz florasında yayılış gösteren ekonomik değer kazanabilecek türlerin çoğaltma olanaklarının ve kültüre alma çalışmalarının yapılmasını, ekonomik değeri olabilecek verimi ve kalitesi yüksek türlerin hızlı bir şekilde çoğaltılmasını, kültürü yapılan ve üretim materyali sıkıntısı olan tıbbi ve aromatik bitkilerin fide/fidan üretim olanaklarının araştırılmasını, özellikle tıbbi ve aromatik bitkilerde ıslah çalışmalarının yapılarak ülkesel bazda yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerin geliştirilmesini hedeflemektedir. Diğer taraftan gerek orta öğretim, lisans ve lisansüstü öğrencilerin sera otomasyonu ve uygulamaları eğitimini ve ortak araştırmalarının yapılmasını veya özel sektör, kamu ve üniversitelerdeki araştırıcılar ile ortak proje kültürünün geliştirilmesini desteklemektedir. Diğer taraftan aynı proje kapsamında kurulan “Pilot Tip Distilasyon ve Ekstraksiyon Sistemleri” sayesinde merkezimiz bünyesinde 30 da üretim ve araştırma sahamızda ekimi/dikimi devam eden yaklaşık 40’a yakın aromatik bitkiden üretilen ham maddelerde distilasyon ve ekstraksiyon tekniklerinin geliştirilerek yüksek verimlilik ve kaliteye sahip aromatik yağ, aromatik su, konkret, absolüt, fenolik madde, flavonoid gibi birçok bitkisel ekstrakların elde edilebilme olanakları araştırılmaktadır. Tesis su distilasyon sistemi, buhar distilasyon sistemi, organik solvent ve alkol ekstraksiyon sistemi, fraksiyonlu distilasyon sistemi, moleküler distilasyon sistemi ve reçine absorbsiyon sisteminden oluşmakta olup, ulusal olarak birçok aromatik yağ ve bitkisel ekstrakt üretimi yapan özel sektör, kamu ve üniversitelerdeki araştırıcılar ile ortak proje kültürünün geliştirilmesine olanak sağlamayı hedeflemektedir. Merkez bünyesinde başta yağ gülü olmak üzere, lavanta, biberiye, kekik, adaçayı, altınotu, civanperçemi, tıbbi papatya, rezene, kişniş ve nane tür ve çeşitlerinin bulunduğu yaklaşık 12 da’lık bir alanda ıslah ve adaptasyon çalışmaları yürütülmektedir. Bu türler içerisinde ekonomik değeri olanlar belirlenerek Göller Bölgesi iklim ve toprak koşullarına adapte olabilen, yüksek verim ve istenilen standartlarda kaliteye sahip türlerin geliştirme çalışmaları hedeflenmektedir” dedi.

Merkezde yapılan çalışmaların ilimiz ekonomisinde önemli bir yere sahip tıbbi ve aromatik bitki sektörüne çok önemli katkılar sunacağını ifade eden Vali Baruş çalışmalara katkı veren tüm araştırmacı ve akademisyenlere teşekkür etti.

 

 

 

 

 

Yayın Tarihi: 25.1.2023
Okunma Sayısı: 480
Yayınlayan: ISUBU Basın